Kirkolliskokousviikko saatiin tänään päätökseen. Tässä junamatkalta kirjattuja huomioita viikosta:
Big Fish
- Lapsivaikutusten arviointi kirjattiin kirkkojärjestykseen. Se tarkoittaa, että kirkollisissaviranomaisissa tehdyt päätökset täytyy arvioida myös lasten (alle 18v) näkökulmasta. Pieni vaiva, iso näkökulmaero, lapsen ja kirkon parhaaksi.
- Kirkon keskushallinnon uudistaminen (lue keventäminen) saatiinponnistettua maaliin. Kenttäpiispan roolista käytiin pitkään keskustelua, mutta lopulta äänestyksessä voitti lakivaliokunnan kanta, jonka mukaan kenttäpiispalla on piispainkokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta. Tämä tuntuu historiallisesta ja teologisesta näkökulmasta perustellulta.
- Kohtaamisen kirkko - toiminnan suunta vuoteen 2020 -strategia (jota ei saa kutsua strategiaksi) esiteltiin. Siitä käyty keskustelu osoitti strategiatyöskentelyn onnistuneen. Suunnat saivat laajapohjaista kannatusta yli herätysliikkeet ja hiippakuntarajojen. Itse käytin lyhyen puheenvuoron, jossa pyysin kirkkohallitusta huolehtimaan ettei ennen strategian käynnistymistäpäästetä Hengellinen elämä verkossa -hankkeen aikana kerrytettyä osaamispääomaa karkaamaan ja hyviä palveluja repsahtamaan. Niille täytyy osoittaa riittävät resurssit myös ensi vuodelle. Tästä ehkä vielä kehkeytyy talousarvioehdotus.
Nice Catches
- Nettiäänestämiselle laadittiin askelmerkkejä. Kun pari vuotta sitten kyselin nettiäänestämisen perään kirkkohallituksen kyselytunnilla, vastaus oli ettei tule toteutumaan ennen paruusiaa. Yleisvaliokunnan hyväksytyn mietinnön jälkeen vastaus on: valtio auraa ladut, kirkko voitelee sukset jo nyt ja tarjoilee yhteisen matkan aikana pullakahveet.
Tämän mietinnön työstäminen sai minut tuntemaan olemiseni yleisvaliokunnassa merkitykselliseksi.
- Kirkkohallituksen ilmoitus nuorten kirkolliskokouksen valmistelematta jättämisestä kirkolliskokouksen toimeksiannosta huolimatta sai aikaan kipakkaa palautetta. Terveiset menivät painokkain sanankääntein perille.
- Avioliittokaavan lisäykset kuulostivat minulle aluksi hieman vierailta, mutta tarkemmin perehdyttyäni siirryin kannattamaan aloitetta. Minusta taustalla näkyy laajempi jännite siitä, mikä on käsikirjan, arkielämän ja erilaisten ei-normatiivisten materiaalien välinen suhde. Tästä käyttämäni puheenvuoro täällä.
- Huomaan että Twitter on osaltaan vähentänyt blogien ilmestymistiheyttä. Se tuntuu olevan mielekäs tapa kertoa ja reagoida salin tapahtumiin lähes reaaliajassa. Mitä sinä tätä lukeva tuumaat?
- Keskiviikosta perjantaihin mukana olivat omat vanhempani ja 2 & 4 -vuotiaat lapset. Melkoista viipotusta, mutta viikko meni hienosti. Kiitos hyvästä hoidosta ja opistolle hyvistä puitteista!
- Seurakuntien rakenneuudistus ei vielä tullut valmiiksi. Lakivaliokunnan mietintö on odotettavissa vasta ensi toukokuussa, jolloin päätöksen myös voisi olettaa syntyvän. Sitä ennen piispainkokous, laintarkastustoimikunta ja hallintovaliokunta tuottavat vielä omat lausuntonsa. Tulevia keskusteluja varten tein tällaisen työkalun: