torstai 6. marraskuuta 2014

Historian kaaria ja verkon setvimistä
Päivä on ollut varsin vauhdikas. Aamuhartauden jälkeen saimme vieraita menneiltä vuosilta ja vuosikymmeniltä. Jaakko Olavi Antilan pitkän työn tulos Kansan kirkon ristipaineessa - Suomen luterilainen kirkolliskokous 1974-2011 julkaistiin juhlallisesti istuntosalissa. Paikalla oli monia vanhoja tuttuja edelliseltä kirkolliskokouskaudeltani, 2004-2007. Ilo oli tervehtiä suuresti arvostamaani emeritus arkkipiispa John Vikströmiä.
Antilan esittelypuhe kertoi värikkäällä tavalla, miten kirkolliskokous on neljässäkymmenessä vuodessa muuttunut. Melko tavalla!
Aiemmin kirkolliskokouksen rooli kirkon kannan määrittelyssä oli merkittävämpi.
Viime vuosina moni kirkon sisäinen ristiriita on kääntänyt kirkon eteenpäin katsovaa roolia sisäänpäin käpertyväksi. Nämä vain pari yksityiskohtaa mainitakseni. Monia muitakin teräviä kaaria piirtyi Antilan esittelyssä. Kiitos niistä!
 
Valiokunnissa työstimme nimikirjasta luopumista sekä kirkon saarnapankin perustamista käsitteleviä aloitteita. Niiden käsittely jää istuntokausien väliseen aikaan.
 
Iltapäivällä täysistunnossa käsiteltiin kirkon talousarviota ja talous- ja toimintasuunnitelmaa.
Talousvaliokunta oli mietinnössään puoltanut kirkon yhteisen verkkotyön määrärahaa, mutta ei esittänyt sille toivottua jatkoa. Talousvaliokunta painotti kuitenkin mietinnössään, että viestintää on priorisoitava ja sille on jatkossakin osoitettava riittävästi resursseja.
Täysistunnon aikana kirkastui ajatus siitä, miten verkkotyötä voisi jatkossa seurata myös täältä kirkolliskokouksen tasolta. Siksi esitin toivomusponnen, jonka mukaan kirkkohallitus seuraavaa toiminta- ja taloussuunnitelmaa valmistellessaan laatisi myös kirkon yhteistä verkkotyötä koskevat tavoitteet, niiden toteutumiselle mittarit sekä koostaisi yhteenvedon verkkotyöhön käytettävistä resursseista. Ponnesta äänestettiin ja se hyväksyttiin kirkkaalla enemmistöllä.
 
Toivon, että tämä ponsi auttaa selkiyttämään yhteisen verkkotyön fokusta sekä antaa jatkossa kirkolliskokoukselle mahdollisuuden seurata siihen käytettäviä resursseja. Jäämme kiinnostuksella odottamaan ensi vuoden esitystä.
 
Illan viimeinen täysistunto alkoi äsken. Alussa esiteltiin uusi saamenkielinen sotilaan virsikirja. Nyt puidaan vaihtoehtojen lisäämistä avioliittoon vihkimisen kaavaan uusperheiden huomioimiseksi, mikä on pullahtanut mietintönä käsikirjavaliokunnasta takaisin käsittelyyn.

Illalla pidän iltahartauden kirkolliskokouksen kappelissa. Ajattelin tarjoilla ehkä jotain tavanomaisesta poikkeavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti