keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Kaikuja ministeriöstä, meiltä ja maailmalta

Ministeri Räsänen toi valtioneuvoston tervehdyksen
kirkolliskokouselle puheen ja kakkukahvien muodossa.
Eilinen päivä oli melkoisen tiivis, minkä vuoksi ensin pari katsausta eilisen kulkuun. Ministeri Päivi Räsänen vieraili kirkolliskokouksessa saapuen läsnäolevaksi iltapäivän täysistuntoon. Puhe kulki tuolloin viimeaikaisissa surullisissa perhetragedioissa. Ministeri nappasi puheenvuoron ja varmaan ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin kuultiin puhepöntöstä valtioneuvoston edustajan puheenvuoro, jossa ministeri kertoi valtioneuvoston toimenpiteistä asiassa.

Päiväkahveilla ministeri käsitteli nuorten syrjäytymistä, kirkon ja valtion suhdetta ja tyylikkäästi nosti esiin hallinnon keventämisen tärkeyden. (ks. hauska puheenvuorositaatti Kotimaa24:n jutusta). Pointsit ministerille tässä yhteydessä! Jälleen kerran täytyy myös ihailla arkkipiispan skarppia vastauspuheenvuoroa, jonka hän ilman paperia laukoi ilmoille.

Tauoilla ja valitsijamiesten välillä on käynnissä kova vääntö kirkkohallituksen täysistunnon uusista jäsenistä. Pappisedustajien osalta isoin kähinä on, kuuluuko toinen paikoista Turun arkkihiippakunnalle vai Espoon hiippakunnalle. Ensin mainitulla vuoro on ollut edellisen kerran joskus 90-luvulla ja jälkimmäiseksi mainitulla ei vielä koskaan. Loogisen tarkastelun perusteella näyttäisi siltä, että paikka kuuluu luonnollisesti Espoon hpk:lle, mutta jostain syystä tästäkin taas väännetään. Espoon ehdokkaat ovat khra Kalervo Salo ja toiminnanjohtaja Sirkka-Liisa Raunio, mikäli asia menee eteenpäin.

Valiokunnissa päästiin syvemmälle tutustumiseen ja työskentelyn visiointiin. Tänään kääritään hihat ja käydään töihin. Tätä kirjoitettaessa lähetekeskustelussa on lakivaliokuntaan (edit. aiemmin virheellisesti ilmoitin yleisvaliokunta...)tuleva aloite kirkollisten rakennusten suojelusta.

Tänään pöydille jaetaan myös mielenkiintoinen aloite, jonka juuret ovat viime viikonloppuisessa kirkon nuorisopäivien yhteydessä järjestetyssä nuorten Kirkko 2020 -tulevaisuusseminaarissa. Itsekin piipahdin ko. seminaarissa ja täytyy sanoa, että siellä oli erittäin hienoa keskustelua ja ideointia kirkon parhaaksi. Yksi näistä ideoista kiteytyi Katri Korolainen-Virkajärven ja Janne Kaisanlahden allekirjoittamaksi aloitteeksi Isospankista, joka on luettavissa tämän linkin takaa.

Aamupäivän aikana käytin istuntokauden toisen puheenvuoroni Kirkon ulkoasiainneuvoston toimintakertomusta käsiteltäessä. Hienossa ja hyvin toimitetussa katsauksessa ei juurikaan kerrota kirkkomme aktiivisesta nuorisoekumeniasta, joka näkyy hyvin monella sektorilla ja on ihan Euroopan tasollakin hyväksi tunnustettua. Nostin tältä saralta pari esimerkkiä ja toivoin, että jatkossa nuorisoekumeniasta voitaisiin raportoida myös KUN:n toimintakertomuksessa.

Kiintoisaa keskustelua käytiin myös kirkon eläkerahaston sijoitustoiminnasta ja indeksirahastojen kytköksistä ydinaseteollisuuteen. Jotain ehdin keskustelun lomasta laittamaan twitteriin, mutta jonkinlaisen katsauksen aiheeseen voi löytää täältä. Nyt 1,2 miljoonaa euroa eläkeläistemme eläkerahoja etsii uutta kotia, joka ei ole vuorattu kallioluolien uumeniin.

Mutta nyt kutsuu lounas, joten takapenkki kiittää kommenteista ja kuittaa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta yhteenvedosta ja linkityksistä!

    VastaaPoista
  2. Tuntuu kuin olisi siellä Turun opistolla, kun lukee näitä Sinun blogejasi. Kiitokset niistä! Ja suuri kiitos kansainvälisen nuorisoekumenian näkyväksi tekemisestä.

    VastaaPoista