tiistai 8. toukokuuta 2012

Verryttelyä ja valintoja

Aamu valkeni lämpimään auringon valoon ja Stig Kankkosen aamuhartauteen. Valitsijamiehet olivat saaneet valmiiksi valiokuntapaikkajaon jo illalla. Valtaosin jaot kai menivät ennakoidun mukaan, mutta jotain nieleskelyjäkin kuului. Itse päädyin ennakkotoiveesta poiketen tulevaisuusvaliokunnan asemesta yleisvaliokuntaan. Tämän olin kuitenkin jo itse ennakoinut, koska hiippakuntamme keskinäisissä keskusteluissa päädyttiin tekemään valikuntajakoa vaalituloksen pohjalta eikä niinkään henkilöhistorian tai kokemuksen perusteella. Tällöin hännänhuippuna oleva on se, joka liikkuu tarvittaessa. Tämän asetelman purkaminen olisikin sitten isompi kirkollisen demokratiakeskustelun paikka (vaikkakaan sana demokratia ei sellaisenaan ole kuvaava termi tässä yhteydessä...).

Valiokunnat kokoontuivat äsken valitsemaan itselleen puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat. Yleisvaliokunnassa on kirjava kaarti edustajia: vanhoja tuttuja jo edelliseltä kaudelta ja uusia tuttavuuksia - tutustumiskierroksen perusteella monenlaista osaamista ja elämänkokemusta. Myös piispa Jolkkonen oli ennakkotiedosta poiketen siirtynyt yleisvaliokuntaan. Kenttäpiispan tehtävästä pian eläköityvä Hannu Niskanen jätti suu hymyssä edellisten kausien puheenjohtajuuden ja uudeksi valiokunnan puheenjohtajaksi valittiin piispa Jolkkonen. Varapuheenjohtajaksi valittiin Raija Kerola Rovaniemeltä.


Tässä vielä muiden valiokuntien puheenjohtajavalinnat järjestyksessä ensin pj, sitten varapj:
Käsikirjavaliokunta: ed. Vesti, ed. A-M Kaskinen
Perustevaliokunta: piispa Peura, piispa Repo
Lakivaliokunta: ed. Savela, ed. Leppänen
Hallintovaliokunta: piispa Luoma, ed. Ala-Kapee-Hakulinen
Talousvaliokunta: ed. Simola, ed. Westerlund
Tulevaisuusvaliokunta: piispa Häkkinen, ed. Aula
Yleisvaliokunta: piispa Jolkkonen, ed. Kerola
Kansliavaliokunta: ed. Sipola, ed. Vesti


Osassa valiokunnista puhetta johtaa piispa, osassa maallikko. Meillä yleisvaliokunnassa puheenjohtajuuksista käytiin oikein asiallinen keskustelu ennen valintoja ja piispapuheenjohtajaan päädyttiin yksimielisesti. Ei tämä niin piispa- ja pappisvetoinen kirkko ole, kuin se monien mielikuvissa näyttäytyy. Onhan edustajistakin kaksi kolmannesta maallikkoja. Mutta myös kehitettävää riittää. Vähintäänkin tämän mielikuvan muuttamisessa.


Näyttäisi siltä, että yleisvaliokunta saa käsiteltäväkseen seuraavan linkin takaa löytyvän aloitteen
Maksu kirkkoon kuulumattoman hautaan siunaamisesta (2012-00198)


Sanottakoon kuitenkin heti kärkeen niille, jotka lukevat pelkän otsikon, että hautaamiskustannus on kaikille sama riippumatta siitä, kuuluuko kirkkoon vai ei. Tässä keskustellaan siis kirkon pyhästä toimituksesta nimeltä hautaan siunaaminen.
Aloite on kirvonnut siitä tosiasiasta, että kirkossamme on seurakuntia, joiden alueella n. 60% kuuluu kirkkoon mutta alueen hautaansiunaamisista yli 90% toimitetaan kirkollisesti (kiitos hyvästä asian kiteytyksestä Aija ja Kirkko kuulolla). Omaisten ja vainajan toiveita halutaan kunnioittaa, mutta joillain paikkakunnilla tähän suunnattu resurssi käy raskaaksi kantaa.
Tästä olisi kiva kuulla kommentteja!

4 kommenttia:

 1. Kiitos blogista, täällä seurataan! Onpa typerä tapa jakaa valiokuntapaikat! Kyllä sen pitäisi kokemuksen ja asiantuntijuuden mukaan mennä, eihän tuossa ole mitäään järkeä.

  Tsemppiä kokousviikolle!

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvästä ja runsaasta asiasisällöstä. Näin paljon tietoa ei saa edes KT:n tiedotteista tai mistään muualtakaan. Bravo!

  VastaaPoista
 3. Moi Antti ja terveisiä Turun torin Heselle! Satuin evl.fi-etusivulle ja sieltä puolestaan bongasin tämän. Hienoa!

  Tulin parin kirjoituksen verran ottaneeksi kantaa tuohon tiedustelemaasi asiaan. Laitan linkin jälkimmäiseen, sitä kautta pääsee käsiksi sitten siihen ensimmäiseen, jossa asiaan liittyvää kirkollista keskustelua referoidaan jonkin verran.

  http://www.kotimaa24.fi/blogit/article/?bid=648&id=35681

  VastaaPoista
 4. Ole hyvä ja kiitos :) Tämän aloitteen myötä kaikenlainen keskustelu hautauksesta ryöpsähti taas valloilleen Suomi24:ssä. Vähän on tullut raavittua päätä vastaillessa. Mietin tuossa juuri että kunhan hahmotan tämän prosessi kulun kokonaisuudessaan, harkitsen asian avaamista palstalla. Katsoo nyt.

  VastaaPoista