Avajaismessukulkue pujottelemassa tuomiokirkkoon |
Kirkolliskokous käynnistyi kun aamulla kiskoin lipereitä kaulaan vartin yli kuusi Helsingin Pitäjänmäessä. Kalervo Salon kyyti toi tasaista kyytiä perille tutulle Turun kristilliselle opistolle. Hienoisia nostalgisia tunnelmia nostatti edustajien parveilu edestakaisin. Ja jännäähän tämä on, vaikka toissakauden kokemus onkin vielä vahvasti muistissa. Monenlaista on ilmassa, vaikka tämän kauden suuret kysymykset vielä odottavat jossain kulman takana.
Aamumessun toimitti Helsingin hiippakunnan kööri. Irja-piispa saarnasi (Joh. 15:10-17) ja kyseli osuvasti, sopisiko kirkolliskokouksen työohjeeksi Jeesuksen sana: "Tämän käskyn minä teille annan: rakastakaa toisianne."
Monenlaista ennakkokihinää ja -kähinää on kevään mittaa kuultu ja korviin kantautunut, kun valiokunta- ja valitsijamiespaikkajakoja on eri sorvattu. Vaalien profiloituminen vahvemmin tavoitteellisiksi tai aatepohjaisiksi listoiksi on vilkastuttanut keskustelua. Tällä hetkellä salissa keskustellaan varapuheenjohtajien vaalista. Myöhemmin äänestetään valitsijamiehet, jotka sitten tekevät esityksen valiokuntajaosta. Nähtäväksi jää, kuinka Irjan saarna jäi elämään tässä asiassa.
Kirkolliskokouksen avajaispuheessa (Arkkipiispa Mäkinen: Kirkon on tunnistettava varjonsa) arkkipiispa otti vahvasti esille kirkon hiljaisen historian sekä vanhoillislestadiolaisen liikkeen piirissä esiintyneet ongelmat. Kuten linkin takaa saattaa lukea, puhe oli voimakas kannanotto. Ei varmastikaan Karin helpoimpia työtehtäviä, mutta varmasti monelle kuulijalle tärkeä ja odotettu puheenvuoro.
Tällä viikolla keskustellaan mm. kirkollisten rakennusten suojeluun liittyvistä asioista, kirkkohallituksen toimintakertomuksesta ja kirkkoon kuulumattomien hautaansiunaamisesta (Tässä muut vireille tulevat asiat). Jossain etäällä siintävät kirkon rakenneuudistus, kirkkolain kodifiointiprosessi ja ehkäpä jotkin omatkin aloitteet.
Tervetuloa seuraamaan kirkolliskokousta takapenkin vinkkelistä!
ps. valitsijamiesvalinnoissa on päästy takaisin sopuratkaisuun ainakin Helsingissä ja Espoossa, mikä on monin tavoin hyvä alku alkavalle kirkolliskokouskaudelle. Valitsijamiehet ovat siis niitä henkilöitä, jotka laativat pohjaesitykset kirkolliskokouksen tekemiin henkilövalintoihin tämän nelivuotiskauden aikana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti