keskiviikko 7. marraskuuta 2012

"Pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus"

Tiistaihin mahtui runsaasti täysistuntoja, valiokuntatyötä ja paljon päivittelyä. Lapsiasiainvaikutusten arviointi lähetettiin valiokuntaan suopein lähetekeskutelun sanoin. Käytin teemaan liittyen lyhyen puheenvuoron, jossa kannustin valiokuntaa linjaamaan konkreettisia malleja kirkkohallituksen ja hiippakuntien suhteen sekä vinkkasin Luterilaisen maailmanliiton nuorten laatimaan materiaaliin "A Church of Ideas: a Workbook for Youth Participation", johon on kiitettävästi koottu nuorten osallisuuden teologisia perusteita sekä esitelty LML:n jäsenkirkkojen ratkaisumalleja eri puolilta maailmaa.

Iltapäivällä vuorossa oli sisäministeri Päivi Räsäsen vierailu. Valtioneuvoston iltapäiväkahveilla on tervehdyspuheiden muodossa perinteisesti vaihdettu ajatuksia valtioneuvoston ja kirkon ajankohtaisista teemoista. Ministeri nosti puheessaan esiin kolme asiaa: turvapaikanhakijat, eutanasian ja abortin.
Kolme järeää teemaa, ja sellaisin retorisin ilotulituksin, että kahvihetki vierähti vilkkaan keskustelun siivittämänä. (ks. tästä puhe kokonaisuudessaan) En halua tässä puida eutanasia- tai aborttikysymyksiä, mutta olin iloisesti yllättynyt, että ensimmäinen ministerin kolmesta asiasta oli  kaksi kuukautta nälkälakossa olleiden afgaanimiesten tilanne, josta papitkin kuukausi sitten osoittivat mieltään.

Merkittävää oli, että ministeri asettui kannustamaan kirkkoa ilmaisemaan mieltään ja etsimään uusia väyliä asiassa lainaten Martin Luther Kingin kuuluisaa lausahdusta: "Pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus."
Muutoin nälkälakkoon liittyvä viesti oli valitettavan paljon vanhaa virttä siitä, ettei ministeriön ohjaus ulotu yksittäistapauksiin, vaan valitusprosessi etenee omaa polkuaan.

Tästä huolimatta pidän merkittävänä edistysaskeleena sitä, että ministeri nosti asian esiin ja näin avoimesti ilmoitti, että on syytä arvioida, tukeeko kansallinen lainsäädäntömme niin yksilöiden kuin yhteiskunnan kannalta inhimillistä ja kestävää maahanmuuttopolitiikkaa.
Kun kävimme luovuttamassa pari viikkoa sitten 385 papin allekirjoittaman  vetoomuksen, ministeri Räsänen lupasi ottaa haasteen vastaan inhimillisemmän maahanmuuttopolitiikan kehittämiseksi. Nyt jäämme odottamaan konkreettisia toimia, tärkeimpänä asiana kriisimaihin käännyttämisen lopettaminen. Työ jatkukoon.

Tiistaita leimasi keskustelun runsaus: seurakuntauudistuksen etenemistahtia spekulointiin käytävillä, ministerin puhetta analysointiin kahvilla ja valiokunnissa pyöriteltiin mietintöjä.  Keskiviikosta on tulossa maraton-keskustelujen päivä, koska agendalla on sekä rakenneuudistuksen lähetekeskustelun jatko että kirkon nelivuotiskertomus.

ps. Jos olet toimetonna keskiviikkona 7.11. Helsingissä n. klo 17 maissa, ota ihmeessä osaa nälkälakon tukitempaukseen: Ihmisketju nälkälakkolaisten tukemiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti