torstai 1. marraskuuta 2012

Haastettu kirkolliskokous

On aika tiivistää rivit, avata ovet, nostaa katse maasta, poistua omilta mukavuusalueilta ja rakastaa rohkeammin.

Tässä päällimmäiset ajatukset kahlattuani tulevan kirkolliskokousviikon materiaalia. Olemme kirkkona kulkeneet ajan saatossa monenlaisissa virroissa. Välillä on seilattu bambulautalla, välillä soudettu kirkkoveneellä. Nykyalusta voisi kai luonnehtia melkoiseksi high-tech-valtamerilaivaksi, jossa moni prosessi on säädelty niin että laiva kääntyy hitaasti ja jopa lähes automaattisesti.
Vaikka laivaa ei nyt ollakkaan pistämässä telakalle, ovat kirkolliskokouksen käsittelyyn tulevien kirkon nelivuotiskertomuksen, talousarvion sekä toiminta- ja taloussuunnitelman ja seurakuntarakenteiden kehittämisen päälinjojen asiasisällöt niin merkittäviä, että aluksen syväys ja ohjausprosessit väistämättä muuttuvat.
Ja jos torsot rinnastukset jätetään sikseen, on todettava, että monenlaisiin muutoksiin on ryhdyttävä, jotta kirkon tehtävä toteutuisi vielä vuosikymmenten- ja satojenkin päästä. Miksikö? Kurkkaa Kirkonkellarin tuoreeseen X-ray-palveluun ja katso, miltä sinun seurakuntasi jäsenennuste vuodelle 2040 näyttää.


Myös monia muita asioita on tulossa kokouspöydälle (ks. vireilläolotaulukko). Valopilkkuina mm. Lapsivaikutusten arviointiin ja lasten kuulemiseen koskeva esitys sekä Isospankki-mietintö, joka odottaa julkituloa yleisvaliokunnan näpeistä alkuviikon aikana.
Kirkkohallituksen kyselytunnille kirjoitin ennakkoon kolme kysymystä, jotka voit katsoa tästä.

Alla oleva video kertoo upealla tavalla, miten seurakuntarakenteen muutokseen kannattaisi asennoitua. Sama asenne sopii moneen muuhunkin ajankohtaiseen muutosprosessiin.


Ensi viikolla etsitään yhdessä viisautta näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Meidät on haastettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti